Grazie, McDonalds Over la donna en il cioccolato

BREAKING NEWS! McDonalds komt met iets waar vele hartjes sneller van gaan kloppen: de Nutella Burger! De nieuwe Burger des Burgers, ook wel genaamd ‘Sweety Con Nutella’, is tot nu toe alleen in de Italiaanse tak van McDonalds te verkrijgen; en daar baalt vrouwelijk Nederland van.

Ik zelf behoor tot de 0.1% vrouwen die niet “dopamine-gevoelig” is. Waarom? Geen idee, echt niet. Toch werd ik nieuwsgierig naar de psychologische/biologische/whateverlogische reden achter de grote liefde die veel vrouwen voor chocolade hebben. En het verschil tussen mannen en vrouwen op dit gebied: de meeste mannen maak je veel blijer met een lekkere malse biefstuk (uitzonderingen daargelaten).

De Biologische Reden

Volgens onderzoeker David Katz, directeur van The Yale-Griffin Prevention Onderzoekcentrum, heeft dit alles te maken met het feit dat mannen vroeger verantwoordelijk waren voor het jagen en vrouwen thuisbleven om de kindjes te verzorgen en de wigwams schoon te houden.

De tweede biologische reden is dat er in chocolade veel dopamine zit. Dopamine is een stof die bij het beloningssysteem van de hersenen hoort. Dankzij dopamine voelen we ons beloond en tevreden, aldus de Hersenstichting. Dit zorgt er voor dat vrouwen bijvoorbeeld tijdens hun menstruatie hunkeren naar chocolade, puur omdat het een stukje extra verwennerij is. Chocolade is eigenlijk gewoon heel lief. En dat kunnen we allemaal best gebruiken tijdens ons maandelijkse feestje. Toch?!

De Psychologische Reden 

Vrouwen zijn gevoeliger voor ‘lieve teksten’ die vaak gecombineerd worden met chocolademerken. ‘Merci dat jij er bent’ en hun superpoppige tv-reclame bijvoorbeeld, of die leuke repen bij de Hema met ‘Ik vind je lief’. Ook de verpakkingen van chocolade hebben een positieve werking op vrouwen, die gevoeliger zijn voor dit soort dingen dan mannen. Reclame en marketing hebben hier dus erg veel mee te maken.

 

Nou. Daar komt het dus door. Nu kunnen we verantwoord en wel geïnformeerd het vliegtuig instappen richting Italië. A presto!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *