Einde-van-de-maand-struggles en hoe het volgende maand beter kan

Het is weer zover: het einde van de maand. Veel mensen schrapen de laatste euro’s bij elkaar voor de laatste dagen en ook ik ben weer af aan het tellen naar PayDay. Onder het mom van ‘volwassen worden’ en ‘verantwoordelijk zijn’ heb ik een lijst met tips gemaakt, die ervoor gaat zorgen dat ik aan het einde van de maand nog wat geld overheb, in plaats van andersom. Een uitdaging, zeker met de decembermaand voor de deur! Doe jij met me mee?!

1. Een potje voor dit, een potje voor dat

Ik vind het best moeilijk om in te schatten hoeveel geld ik elke maand aan wat kwijt ben. Ik heb wel een idee van het totaalplaatje van de vaste kosten en hoeveel geld ik ongeveer overhoud voor leuke dingen, maar de details van mijn kosten heb ik niet helemaal helder. Herkenbaar?

Schrijf dan eens alles op waar je maandelijks geld aan uitgeeft. Wonen, zorg, auto, boodschappen, kleding, kinderen, uitjes, lunch op werk, telefoon, huisdier… Ook een Kerstcadeautjes-categorie is misschien een slim idee om er aankomende maand aan toe te voegen.

Bepaal vervolgens per categorie welk bedrag je hieraan uit kunt geven en ga hier ook niet overheen. Veel mensen nemen het geld op en bewaren de cash in daadwerkelijke potjes, maar ik kan me erg goed voorstellen dat dit praktisch gezien niet zo handig is. Daarom ga ik alles opschrijven wat ik uitgeef (en aan wat!) en trek ik de uitgegeven bedragen van mijn maximale budget van dat potje af.

 

2. Opschrijven en bijhouden

“Kasboekjes? Die zijn zó 1995!”

Ach, welnee. Het is tegenwoordig hartstikke hip om een kasboekje te hebben. Je kunt ze overal kopen. En sinds we in 2016 leven, zijn er natuurlijk ook allerlei digitale mogelijkheden om inkomsten en uitgaven bij te houden. Op deze website vind je verschillende opties hiervoor, mèt uitleg. Er zijn ook verschillende apps verkrijgbaar, zoals ‘Cashflow Manager’ en ‘Mijn Huishoudboek’.

Rabobank

Ik zelf ben (tevreden) klant bij Rabobank. Zij geven mij de optie om mijn kasboekje helemaal via internetbankieren bij te houden. Ze bieden verschillende widgets aan zodat ik in 1 oogopzicht kan zien waar ik mijn geld aan uitgeef. Ook hier is het mogelijk om per potje een maximaal budget in te stellen en wanneer je hier overheen gaat, krijg ik daar meteen een melding van. Fantastisch en een echte aanrader!

infographic-extra-inzicht_29723042Bron: Rabobank.nl

 

3. Boodschappen

Eten en drinken: dat moeten we allemaal. Er zijn verschillende systemen om ‘slim’ boodschappen te doen. Mensen bepalen bijvoorbeeld een bedrag dat ze dagelijks uit mogen geven aan boodschappen. Voor mij werkt dit niet zo goed, omdat je de ene keer gewoon meer uit moet geven dan de andere keer. Mijn leven is daar iets te onregelmatig voor.

Mijn tip: Sla alle producten die je langer kunt bewaren meteen in als je salaris binnen is. Je hoeft dan de rest van de maand alleen maar boodschappengeld aan verse producten uit te geven.

Drie halen twee betalen!

Een echte cliché, maar ik vermeld hem toch eventjes: let op de aanbiedingen. Nee, je hebt misschien niet per direct 6 flessen wasmiddel nodig. Toch is het altijd zinvol om even uit te rekenen hoeveel geld je bespaart als je wel gebruik maakt van de aanbieding. Als er vlees in de aanbieding is, neem je dit gewoon mee en leg je het gedeelte dat je niet gebruikt in de vriezer voor het Einde Van De Maand. In een vrieskastzakje, natuurlijk. Ook de houdbare HAK-potjes met groenten zijn regelmatig in de aanbieding en komen bij veel receptjes hartstikke goed van pas.

Turkse Toko

Ik ben persoonlijk een groot fan van Turkse supermarkten. Ik haal daar al jaren mijn vlees, groenten, fruit en brood voor een hele week en heb nog nooit meer dan 25 euro betaald. En vers dat het is, daar kan de Albert Heijn nog wat van leren. Ja, ik sta elke week als een fanaat naar de beste tomaten uit de bak te graaien en nee, dat boeit me niet. Het vlees in Turkse supermarkten is bovendien niet alleen veel goedkoper, maar naar mijn mening ook nog eens veel lekkerder! (Sorry vegetariërs en andere mensen die hier tegen zijn!)

variation-of-fruit-on-street-market

 

4. Slim winkelen

Kortingscodes

Er zijn allerlei manieren om minder geld uit te geven aan een bepaald product dan dat het officieel kost. Als je online shopt, ga je bijvoorbeeld eerst op zoek naar kortingscodes. Voor de webshop van H&M is er altijd wel eentje in de omloop: bijvoorbeeld ‘1304’ voor 10% korting. Kijk eens op deze website, daar heb je altijd een overzicht van lopende kortingscodes voor vrijwel elke grote winkel. Deze worden dagelijks door duizenden mensen gebruikt. Ook deze website is hier zeer geschikt voor.

Budgetwinkels

Als je goed zoekt, vind je van alles! Ik heb heilig gezworen om nooit meer beautyproducten bij een drogist te kopen. In budgetwinkels zoals Action en Big Bazar vind je A-merken voor veel minder geld. Deze winkels hebben alles en verkopen het voor drie keer niets. Ook bij de Kruidvat kun je vaak goedkoop producten inslaan, maar moet je wel goed op de aanbiedingen letten.

Handige websites

Lekker uit eten met vrienden of familie, een dagje weg met het gezin, een beautydagje met vriendinnen… We zijn er gek op! Het is alleen jammer dat het altijd zoveel kost. Als ik iets wil plannen, kijk ik altijd eerst op de websites van Social Deal, Dagjewegtickets, Groupon, GroupDeal, Ticketveiling en Vakantieveilingen. Dit is extra leuk, omdat je op deze manier regelmatig op plekken komt die je zelf niet in eerste instantie zou uitkiezen.

Er zijn nog veel meer manieren om een beetje extra geld over te houden in de maand. De één is beter in ‘zuinig leven’ dan de ander maar ik ben ervan overtuigd dat bovenstaande tips voor iedereen te doen zijn. Ik ga in ieder geval mijn best doen!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *