Financiële Detox Week 1

Een paar weken geleden viel mijn oog op het ebook ‘De Financiële Detox’, geschreven door Joëlla Opraus. “Hmm..” Dacht ik. “Misschien is dit nog niet eens zo’n slecht idee”. Ik werk al een jaar fulltime en heb nog steeds geen cent gespaard. Alles vliegt er aan alle kanten uit.

 

De wereld rond

Nou is dit nog niet eens heel gek, omdat ik sinds een jaar de hele wereld over vlieg. Ik kom op de meest vette plaatsen en krijg de kans om onvergetelijke ervaringen op te doen. Natuurlijk huur ik die auto, natuurlijk ga ik met het tripje mee, natuurlijk wil ik windsurfen in Brazilie, natuurlijk wil ik op de hoogste toren van de wereld staan, natuurlijk wil ik mee uit eten in het nieuwe Jamie Oliver restaurant, AAAH!!

 

Life is better at the beach

En dat is nog niet eens het ergste. Op de route doe ik al deze leuke dingen, maar omdat ik veel minder thuis ben en daardoor ook veel minder tijd heb om mijn familie en vriendinnen te zien, is het in mijn reisverlof ook één groot feest. Terrasje hier, strandtentje daar, etentje zus, feestje zo… De afgelopen 8 weken, met het mooie weer, heb ik in totaal misschien 3 keer thuis gekookt. Ik blijf altijd op het strand hangen (dat krijg je als je in Zandvoort woont), ga uit eten met vriendinnen of bestel met mijn jetlaghoofd Thais via thuisbezorgd.nl. Heerlijk, genieten, maar mijn bankrekening huilt.

 

Valuta is een bitch

Nog zoiets gevaarlijks: andere valuta. Heel verraderlijk. Ook dit heb ik op de harde manier geleerd. Ik was op de airport van Stockholm en we hadden wat vertraging met onze vlucht terug naar Amsterdam. Dus duiken we even de taxfree winkel in! Ik spaar voor mijn broertje sleutelhangers van overal waar ik kom en zag hiervan een mooie verzameling hangen. 3 halen 2 betalen, korting, hatseflats! “Hoe duur kan het nou zijn?”, hoor ik mezelf nog denken. Ondertussen stond te purser alweer te zwaaien dat we aan boord konden, dus heb ik haastig afgerekend en ben aan het werk gegaan. Eenmaal thuis ging ik toch even omrekenen hoeveel ik nou voor die 3 sleutelhangers heb betaald. HO. LY. MO. LY……… 43 EURO!!!!!!!!

 

Spa Blauw verslaafd

Dit soort grappen moet ik dus AFLEREN. Ik ben veel te makkelijk met trakteren (ik vermijd graag de akward gesprekken over hoe we het gaan splitten etc.), koffietjes to go en ik denk dat ik alleen al 40 euro per maand uitgeef aan flesjes Spa Blauw voor in de auto. Ik kan ook gewoon mijn Dopperfles gebruiken, maar die ligt al drie maanden ergens in een keukenla weg te rotten. Ik vind het gewoon zó lekker om een ijskoud, beslagen flesje Spa Blauw achterover te tikken. Daar kan kraanwater niet tegenop. Verwend kreng ben ik he? En dan te bedenken dat ik twee jaar geleden ongeveer een maand rond moest komen van wat ik nu maandelijks aan Spa Blauw uitgeef! (Ik had geen baan en woonde thuis, maar toch!)

 

Financiele opvoeding

Oke, het beeld is denk ik wel geschetst en waarschijnlijk is het ook duidelijk dat ik wel een Financiele Detox kan gebruiken. Een week geleden begon ik dan ook serieus te lezen en de opdrachten te doen die erbij horen. Zo ging ik nadenken over hoe er in mijn jeugd werd omgegaan met geld. Ik herken mijzelf hier wel in, mijn moeder en ik zijn precies hetzelfde wat dat betreft. Vakanties, leuke dingen doen, vooral het creëren van mooie herinneringen met fijne mensen om je heen. Dat gaat boven het kopen van mooie spullen, zowel bij mijn moeder als bij mij. Mijn moeder leerde me altijd dat –als je later groot bent- je financieel onafhankelijk moet zijn. Dit is een belangrijke les geweest. Hoe vaak ik niet zie dat een vrouw helemaal gecornered is in een ongelukkige relatie, puur en alleen omdat ze financieel niet voor zichzelf en evt. haar kinderen kan zorgen… Zoiets hoop ik nooit mee te maken.

 

Sparen? Nah…

Ik zie geld als een middel om dingen te kunnen doen die me gelukkig maken. Sparen heeft bij mij nooit op nummer één gestaan. Natuurlijk is het fijn om een potje achter de hand te hebben voor als je auto stuk gaat bijvoorbeeld, maar ik zie ook vaak mensen die al hun geld op de spaarrekening zetten en er nooit aankomen omdat ‘dat zonde is’. Ja, daar ben ik het dus niet mee eens. Dan heb je straks jarenlang je uit de naad gewerkt en alle leuke dingen gelaten, en loop je vervolgens onder een auto. Heb je nog niks aan dat geld gehad èn heb je de kans gemist om heel veel leuke dingen mee te maken. “Doe wat nodig is om je veilig te voelen, maar overdrijf niet!”

 

Wat zou je doen als je rijk was?

Ook over deze vraag moest ik nadenken, vooral of ik me dan gelukkiger zou voelen. Uit ervaring weet ik dat ik gelukkiger ben als ik weet dat er genoeg geld op mijn rekening staat. Dan hoef ik me geen zorgen te maken over dingen die kapotgaan en kan ik lekker doen en laten wat ik wil. Dit is tegelijkertijd mijn valkuil: ik leef naar hoeveel ik te besteden heb. Als ik arm ben, red ik me prima met 4 euro per dag. Maar als ik veel geld heb, eet ik alles biologisch, koop ik wat leuke kleren en boek ik een vakantie. Maar goed, als ik ‘chronisch rijk’ zou zijn, zou ik als eerste een huis voor mezelf kopen, vervolgens zorgen dat de mensen om mij heen niks tekortkomen en daarna ga ik heel veel nieuw leven in mijn stichting Blaricum-Sumatra-Medan blazen en zorgen dat ‘onze’ kindjes weer een lading nieuwe kleertjes en schoolspulletjes krijgen. En die ga ik uiteraard zelf brengen!

 

Zet je doelen op een rij

Van het Boek moest ik drie doelen voor mezelf gaan formuleren. Eentje voor op de korte termijn, één voor op de medium termijn en één voor op de lange termijn. MOEI-LIJK!!!

 

De Korte Termijn

Ik wil vanaf 1 januari 2019 elke maand 200 euro apart kunnen zetten op een spaarrekening (zonder hierdoor in de problemen te komen).

 

De Medium Termijn

Ik wil in de winter van 2019 een supervette reis maken met mijn beste vriendin naar Kaapstad en hier alles doen en laten wat we willen.

 

De Lange Termijn

Deze vind ik moeilijk omdat dit niet met sparen te maken heeft maar met inkomen; ik ga hem er toch inzetten. Over vijf jaar wil ik mijn eigen huisje kopen, het liefst in Zandvoort!

 

 

 

En hoe gaan we dat bereiken?

Zo! Mooie plannen hè? En natuurlijk wil ik in de tussentijd gewoon kunnen blijven genieten van al het moois dat de wereld mij te bieden heeft… Zo gaan we het doen!

 

  1. Mijn rekening (credit en debit) account helemaal doorspitten, een plaatje maken van hoeveel ik maandelijks en jaarlijks aan bepaalde dingen uitgeef. En natuurlijk kijken waar ik kan minderen!
  2. Alle onzin abonnementen de deur uit! Ik steunde wel 6 (!!!) goede doelen, belachelijk natuurlijk voor iemand met mijn inkomen. Ik heb een veel te groot zwak voor kindjes en diertjes… Ook had ik een boekenabonnement van 10 euro per maand – wat ik alweer vergeten was -. Van Spotify en Netflix ga ik absoluut geen afscheid nemen, dat kan men niet van me verwachten.
  3. KAPPEN met dat uit eten de hele tijd. Slaat helemaal nergens op Jan. Gewoon netjes je boodschapjes doen bij de Dirk (NIET BIJ DE AH DUS!) en koken maar. Scheelt in mijn geval echt een fortuin elke maand.
  4. Op de route bijhouden hoeveel geld ik waar aan besteed (en dus NIET vergeten valuta om te rekenen). Hoeveel daggeld krijg ik? Daar dik onder proberen te blijven en wat ik overhoud – apart zetten. Je hoeft niet overal altijd bij te zijn… (dit wordt een lastige want ik vind het altijd veel te gezellig)
  5. Say goodbye to Spa Blauw en koffie to gootjes. Het is klaar nu. Gebruik die mooie dopperfles die je van je lieve oom en tante hebt gekregen en gooi er desnoods wat ijsblokjes bij voor het ijskoude effect. De Spa smaak bedenk je er maar bij…