Opgesloten en mishandeld Omdat ze wegvluchtte bij haar gewelddadige man

Ik wil even met jullie delen hoe rot ik de wereld af en toe vind. Wij hebben het -over het algemeen- prima hoor, wij kunnen naar school en krijgen banen. Ben je in gevaar? Heel makkelijk, één druk op de knop en de politie is onderweg om je te redden. Maar dat is niet overal ter wereld het geval.

Rijsttafel, samba en Russische wodka

Tijdens mijn studententijd woonde ik twee jaar in een internationaal studentenhuis. Het was de tijd van mijn leven. Ik had 25 huisgenoten van over de hele wereld. ‘s Ochtends zaten er mensen aan een complete rijsttafel wanneer ik binnenkwam om snel een bakje yoghurt naar binnen te werken. Rode pepers werden als snoep uitgedeeld, de samba werd gedanst en we zaten wekelijks aan de Russische wodka. Iedereen was op een verschillende manier opgegroeid en had andere normen en waarden. Ik heb ontzettend veel van mijn huisgenoten geleerd en heb daar tot op de dag van vandaag plezier van.

Afgelopen week hoorde ik iets waar ik heel erg van schrok. Eén van die verhalen die je af en toe op internet leest, die je dan doorleest en blij bent dat jij niet in zo’n situatie betrokken bent omdat je je er niks bij voor kan, en vooral wil stellen. Mijn ex-huisgenoot en ook een lieve vriend vertelde me het verhaal van zijn familie. Hij komt uit een land waar de cultuur het tegenovergestelde is als hier. Ik wil niet in details treden vanwege zijn privacy, maar zijn verhaal moet ik delen.

Het huwelijk van zijn zusje

Zijn zusje was getrouwd met een man, die haar na een tijdje begon te mishandelen. Ze heeft het een paar jaar over zich heen laten komen, maar een paar maanden geleden was de maat vol. Ze leerde een man kennen die haar wel respectvol behandelde en ze werd verliefd op hem. Ze koos voor haar nieuwe liefde en ging er met hem vandoor om een beter bestaan op te kunnen bouwen. Haar hele familie was in rep en roer, niemand wilde iets met haar te maken hebben omdat het in dit land een enorme schande is om je man te verlaten. Dat die man je helemaal verrot slaat, dat maakt blijkbaar niet uit en wordt niet als een schande gezien.

Blauwe plekken

Helaas bleek haar nieuwe sprookje bleek in een volgende nachtmerrie uit te lopen. Haar nieuwe vriend begon haar ook te mishandelen, sterker nog: zijn hele familie gebruikte haar als een slaaf op alle gebieden. Na een aantal maanden heeft ze weten te ontsnappen en kwam ze terug bij haar ouders, totaal onder de blauwe plekken en wonden. En wat deden zij? Ze belden haar nieuwe man op om haar op te komen halen. Ze wilden nog steeds niets met haar te maken hebben. De familie heeft haar opgehaald en opgesloten. Ze hebben haar telefoon afgepakt en ze mocht het huis niet meer uit. Toen mijn huisgenoot dit hoorde, flipte hij en belde hij zijn familie op. Hij vond het ook niet correct van zijn zus dat ze er met een andere man vandoor was gegaan en was lang boos op haar omdat ze dit deed, maar dit ging ook hem gelukkig veel en veel te ver.

Reddingsactie vanuit Nederland

Inmiddels is de hele familie ook laaiend op mijn huisgenoot. Ze hebben de financiele kraan dichtgedraaid, waardoor hij nu waarschijnlijk niet in Nederland kan blijven om zijn studie af te maken. Ze willen het meisje niet gaan redden en verbieden mijn huisgenoot om vanuit Nederland iets te regelen. Gelukkig heeft hij ballen; zij schijt aan mij? Ik schijt aan hen! Hij probeert nu vanuit Nederland iets te regelen zodat zijn zusje uit het huis van de familie gered kan worden. Wat er dan gaat gebeuren is nog maar de vraag, want bij haar familie hoeft ze duidelijk niet meer aan te kloppen. Maar goed, het is voor haar in ieder geval hoofdzaak dat ze zo snel mogelijk uit dat horrorhuis wordt gehaald.

Ik hoor jullie denken: waarom zo moeilijk doen? Bel gewoon de politie! Dat is het eerste wat ik mijn vriend adviseerde. Ik nam aan dat het een grotere misdaad is om een vrouw te misbruiken en te mishandelen, dan als vrouw je man verlaten. Nee dus. In dit land zal de politie zal haar waarschijnlijk gevangen nemen en zal de situatie er niet veel beter op worden voor haar.

Ik kan alleen maar hopen dat het goedkomt met het meisje

Hoe kan je het over je hart verkrijgen om je eigen dochter terug te sturen naar een plek waar ze letterlijk in elkaar geslagen wordt? Ik kan alleen maar hopen dat het goedkomt met het meisje. Ik heb in ieder geval weer een stukje minder vertrouwen in de mensheid en al helemaal in de mensen die het hardste roepen dat ze zo goed zijn. Ik weet dat als ik ooit in een situatie als dat kom te zitten, dat mijn moeder persoonlijk langs zou komen om die gasten een paar kopjes kleiner te maken. No matter welke ‘fout’ ik ook gemaakt heb. Wij stoten onze eigen kinderen niet af wanneer zij een ‘fout’ maken. Sterker nog, in Nederland wordt het verlaten van een man die slecht voor je is gelukkig niet als een fout gezien.