Sinaasappelsap toch niet zo gezond als we dachten? Misschien zelfs net zo slecht als cola!

Na het zien van de aflevering “Is sap net zo slecht als cola?” van Broodje Gezond, kon ik wel huilen. “We gaan allemaal dood!”, appte ik in grote paniek naar mede-hoofdredacteur Hannah. Nee hoor: dat valt allemaal wel mee. Maar ik schrok wel van alle feiten die naar voren kwamen in deze 24 minuten.

Veel mensen denken dat sinaasappelsap ontzettend gezond is omdat het een natuurproduct is. Zoals een marktkoopman in de aflevering al zei; “als je een pak sinaasappelsap koopt, staat er op het etiket wat voor rotzooi er door de fabrikant allemaal is bijgevoegd. Dat heb je niet met deze verse sapjes, het komt gewoon recht uit de vrucht. Hartstikke gezond dus!” Tot een half uur geleden, dacht ik precies op hetzelfde.

Een glas sinaasappelsap is net zo slecht als een pak drop

Toch is dit niet helemaal waar. Carola van Hemmelen, een vrouw die 100% suikervrij leeft en hier ook cursussen over geeft, vertelt dat zoete drankjes zoals sinaasappelsap ervoor zorgen dat je honger en dorst krijgt. Dat maakt je uiteindelijk dik. Het is veel beter om gewoon een sinaasappel te eten. Als je een sinaasappel eet, zit je meestal redelijk vol daarna. Terwijl als je een groot glas sinaasappelsap perst, je wel drie sinaasappels gebruikt, en dus ook drie keer zoveel suiker binnenkrijgt. Dat kun je vergelijken met een hele zak drop in vijf minuten opeten, wat natuurlijk zeer ongezond voor je is. Bovendien komt het pure suikerwater vrij wanneer je het sap uit een sinaasappel perst, dat gebeurt niet wanneer je hem gewoon opeet.

Een plakkerig experiment

Marlijn Weerdenburg, presentatrice van Broodje Gezond, stapt naar een wetenschapper voor een experiment. Een pan met sinaasappelsap en een pan met cola. Wanneer je het laat koken, blijven de suikers over. De cola verandert in een smerige, zwarte plakzooi, die we allemaal kennen van dit filmpje. Maar kijk eens goed… Ook in de pan met sinaasappelsap blijft een heleboel stroop over die puur uit suiker bestaat. Net zoveel als in de cola-pan.

schermafbeelding-2016-12-22-om-15-56-34

Suiker is suiker

De Gezondheidsraad heeft sinaasappelsap nu ook in het rijtje van ‘Frisdrank’ geplaatst, omdat er zoveel suiker in zit. Suiker is namelijk een hele grote boosdoener voor de gezondheid. Natuurlijk is er niets mis met af en toe een lekker glaasje cola of sinaasappelsap, maar wanneer je dit te veel drinkt, krijg je glucosepieken en gaat je gezondheid eronder lijden. Uiteindelijk kan het zelfs leiden tot diabetes. “Maar fruitsuikers zijn toch veel minder slecht dan echte suikers?”, is een vraag die je wellicht in je hoofd hebt. Deze vraag werd in het programma ook gesteld. Helaas is dit niet zo. Suiker is suiker, dat is een teleurstellende maar helaas niet gelogen uitkomst van deze aflevering Broodje Gezond. Het verschil is dat wanneer de suiker in een vrucht zit, je in ieder geval nog de vrucht hebt die gezond is. Maar als je de suiker eruit haalt, is het toch echt pure suiker.

Advies? Drink heel weinig sap. Of beter nog: drink geen sap en eet gewoon een sinaasappel. Als je hier geen zin in hebt, worden aardbeien aangeraden om te gebruiken voor een lekker sapje. Dit fruit bevat het minste suiker (4 klontjes per glas aardbeiensap) maar is wel ontzettend lekker!

schermafbeelding-2016-12-22-om-16-01-25

De Oertijd vs. Nu

Het klinkt allemaal heel serieus, gevaarlijk en misschien zelfs deprimerend, maar ik raad toch aan om de aflevering te bekijken. Het is belangrijk om bewust te zijn van wat je allemaal in je lichaam stopt. Helaas worden voedingsmiddelen volgepropt met allerlei ongezonde producten. Ik ben totaal geen biologische tofuvrouw, maar ik vind het wel belangrijk om zo lang mogelijk gezond te blijven. En met al die rotzooi die er tegenwoordig in voedsel en drankjes gepropt wordt, is dat niet heel makkelijk. In de oertijd kregen mensen maar een paar honderd gram suiker per JAAR binnen, terwijl wij nu 4,5 kilo suiker per MAAND binnenkrijgen. Oh, my, Lord. Gelukkig vind ik het persoonlijk niet moeilijk om van chocolade en koekjes af te blijven; ik ben geen zoetekauw. Als je dat wel bent; is het echt verstandig om even 24 minuten vrij te maken en deze aflevering van Broodje Gezond te kijken!