Voor de kleintjes

Misschien had je al begrepen waar mijn liefde voor de Nederlandse taal vandaan komt; kinderboeken. Ik verslond ze. Nog steeds loop ik geen kinderboekenwinkel voorbij zonder er even binnen te lopen om rond te snuffelen. Eén van mijn grote dromen is dan ook om zelf kinderboeken te schrijven. Ik kan je vertellen… Er wordt aan gewerkt.

Tijdens mijn opleiding kreeg ik de kans om me te verdiepen in dit bijzondere vakgebied en nam ik deel aan de minor ‘Jeugd en Media’. Zonder twijfel de leukste zes maanden van mijn studententijd. Aan de ene kant leerde ik alles over de psychologische ontwikkeling van kinderen, welke verschillende fases zij doorlopen en het gedrag dat hier bij komt kijken. Aan de andere kant werkte ik mee aan verschillende mediawijsheidprojecten en maakte ik samen met een groepje basisschoolleerlingen een aflevering voor de website van een schoolmagazine.

De minor sloot ik succesvol af en direct daarna begon mijn afstudeerfase. Ik besloot te blijven hangen in het onderwijs en schreef mijn scriptie over ‘Basisonderwijs voor vluchtelingenkinderen’. Hiervoor heb ik verschillende interviews afgenomen met experts op het gebied van vluchtelingenonderwijs, liep ik een aantal dagen mee in het asielzoekerscentrum van Eindhoven en ging ik met de kinderen mee naar de basisschool. Een project waar ik mijn hart en ziel in heb gestopt!

Het schrijven voor kinderen is iets wat ik heel bijzonder vind, het is een hele andere tak van sport. Tegenwoordig is het helemaal niet meer vanzelfsprekend dat kinderen een boek of tijdschrift pakken. “Waarom zou ik iets lezen als ik het ook uit een filmpje kan leren?”

Zelfs de allerkleinsten vinden hun weg in de wereld van YouTube, TikTok, Snapchat en Instagram. Aan de ene kant vind ik dit geweldig om te zien, er gaat letterlijk een wereld voor ze open waar oneindig veel te leren is. Aan de andere kant houd ik mijn hart vast, want het internet is ook een zeer gevaarlijke plek waar mensen met minder goede bedoelingen anoniem hun slag kunnen slaan. Het is daarom oh zo belangrijk dat kinderen de juiste begeleiding krijgen bij het gebruik van internet, zodat zij zonder zorgen hun horizon kunnen verbreden.

Heel graag werk ik mee aan mediawijsheidprojecten voor basisscholen om een steentje bij te dragen aan de online veiligheid van kinderen. Ook sta ik te springen om stukken te schrijven voor o.a. schoolmagazines, kinderwebsites en kinderboeken.